Mandelmuffins

Portioner: 12 stycken

150 g smör
150 g sötmandel
100 g hasselnötter
4 ägg
0,5 dl sukrin
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk fiberhusk


Gör så här

1) Sätt ugnen på 200 grader
2) Smält smör och låt svalna
3) Mal eller mixa mandeln och hasselnötterna. Jag har en blender/mixer som jag använder och den fungerar utmärkt att mixa nötter i.
4) Blanda i vaniljpulver, fiberhusk och bakpulver i "mandelmjölet".
5) Vispa ägg och sukrin poröst och fluffigt.
6) Vänd ned smöret och mandelmjölet med alla övriga ingredienser i äggfluffet.
7) Häll upp i muffinsformarna (tips: Om man har en muffinsplåt kan man lägga muffinsformarna i en sådan, så viker sig inte pappersformarna)
8) Grädda i cirka 15-20 minuter i mitten av ugnen.


Kokoschoklad (Bounty)

1 dl sukrin
50 g kokosfett (cocosa)
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk (gärna organic coconut milk från Blue Dragon eller Santa Maria på grund av deras låga kolhydratvärde)
200 g riven kokos
100 g choklad med hög kakaohalt (>70 %)


Gör så här

1. Smält sukrin och kokosfett i en kastrull.
2. Tillsätt kokosmjölk, grädde, kokos och låt det sjuda.
3. Rör samman allt och låt sedan smeten stå 1 timme i kylen och vila.
4. Forma degen till 12-14 kvadratliknande bitar.
5. Sätt in bitarna i frysen och låt vila 1 timme.
6. Smält chokladen försiktigt i mikron.
7. Doppa kokosbitarna i chokladen.
8. Ställ in i frysen för att bitarna ska kallna. Förvara sedan i kylen.


Bacongratäng

600g köttfärs
400g bacon
1 lök
3 msk chilisås
peppar

Fyllning i gratängen
Champinjoner så det täcker botten
1/2 Squash i 2mm skivor
Riven ost

Äggstanning
3 ägg
2 dl standardmjölk 3%
1 dl grädde
Peppar

Gör så här

Skär löken och stek löken i stekpannan. Klipp i baconen i pannan och stek det lätt. Lägg i köttfärsen och stek den med de övriga ingredienserna. Ha i chilisåsen och svartpepparen. Låt detta steka ihop i 10 minuter cirka.

Smörj en form med smör. Och skär och lägg i champinjonerna så de täcker botten av formen. Varva sedan med köttfärs/baconsåsen och bacon och riven ost. Avsluta med den skurna squashen och riven ost på toppen.

Vispa ihop äggstanningen och häll detta över gratängen jämnt över.

Grädda mitt i ungen cirka 20-25 minuter i 225 grader.


Fiskgratäng med räkor

Fisk
Räkstjärtar
Ägg
Creme fraiche
Vispgrädde
Kryddor
Persilja 

Lägg fisken i botten på en eldfast form.

Räkstjärtar, hårdkokta hackade ägg och kryddor över.

I en bunke blandas creme fraiche, vispgrädde, kryddor och massor av persilja.

Detta breds ut över fisken.

Låt stå i ugnen tills fisken blev färdig och det fått en fin färg.



Cole Slaw

1 kg vitkål
1 rödlök
2 1/2 dl majonäs
2 1/2 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar eller vitlökspeppar

 

Gör så här

Finstrimla vitkålen och finhacka rödlöken och blanda ner dem i en stor skål.

Blanda ihop majonäs, crème fraiche och dijonsenap och rör ned smeten i kålen och löken. Beroende på hur mycket du tycker om majonäs kan du ändra på proportionerna mellan majonäs och crème fraiche.

Krydda med salt och peppar.


Coconut Chicken Cordon Bleu

4 kycklingfiléer
4 skivor rökt skinka, se upp för icke önskvärda e-medel t.ex. glutamat
4 skivor emmenthalerost
4 tsk senap
1 tsk dragon, gärna färsk
peppar
salt
1-2 ägg
1-2 dl kokosflingor
smör
1 dl grädde
2 dl crème fraiche
soja
salt
peppar
ev. dragon
haricot vert

Gör så här
Skär en djup "ficka" i kycklingbrösten. Bred senap i fickan och fyll med skinka och ost. Krydda med dragon. Försegla fickan med hjälp av en tandpetare. Salta och peppra runt filéerna.
Doppa kycklingen först i uppvispat ägg och sedan i koksflingor.
Stek kycklingen nästan klar i mycket smör på medelgod värme i en stekpanna.
Lägg över kycklingen i en ugnsfast form.

Vispa ur pannan med grädde och crème fraiche. Låt såsen få ett uppkok och smaka av med soja, salt, peppar och dragon. Häll såsen över kycklingen och låt rätten gå klar i 175-200 graders ugn i ca 15-20 minuter beroende på filéernas tjocklek. Servera kycklingen med till exempel haricot vert.


Kyckling med tomat/basilikasås

ca 900 g kycklingfilé, strimlad
smör
salt och peppar
1 lök, hackad
1 brk passerade tomater
2 dl grädde
250 g cheddarost, riven
1 knäve färsk basilika, finstrimlad
ruccolasallad
olivolja
örtsalt

Gör så här
Bryn kycklingstrimlorna i mycket smör tills de fått fin färg. Salta och peppra. Häll över kycklingen i en ugnsfast form.
Bryn löken mjuk i smör och tillsätt tomater och grädde. Salta och peppra efter smak och låt sedan såsen koka ihop till önskad konsistens. Jag brukar vara nöjd när såsen är tjock som salsa.
Häll såsen över kycklingen och strö över den rivna osten. Ställ in formen under grillelementet i 250 grader tills osten har fått fin färg.
Ta ut formen från ugnen och strö basilika över kycklingen.
Servera med lite ruccolasallad, gärna smaksatt med olivolja och lite örtsalt.


Grillad kycklingfilé med jordnötssås

Kycklingbröstfilé
Olja
sambal oelek
vitlök
jordnötssmör
cocoscreme
grädde
smör
salt

Skär filéerna på längden.

Blanda marinad av olja, sambal oelek och salt. Låt köttet marinera ett par timmar. Grilla dem runtom i het smörpanna.

Koka under tiden ihop såsen genom att låta den finhackade vitlöken svettas i smör. Klicka ner sambal oelek och rikligt med jordnötssmör. Späd med cocoscreme och grädde. Koka ihop.

Blanka upp den färdigkokta såsen med en smörklick.


Bacontoppad kycklinggratäng

Ett recept jag hittat på matklubben.se.



1 kg kycklingfileer
3 nypor salt
peppar
4 dl Creme fraice
Kycklingkryddor (eg hönsbuljong, 1 st)
2 st pressade vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
2 msk kinesisk soya

Garnityr:
200 gram bacontärningar
1 st liten knippa persilja finhackad
1 dl riven ost

Gör så här
1. Tina frysta kycklingfileer. Salta och peppra. Lägg i en ugnsäker form.
2. Koka ihop ingredienserna till såsen och häll över kycklingen.
3. Hetta upp en stekpanna och stek bacontärningarna knapriga. Fördela dem över
4. kycklingfileerna och avsluta med att strö över persilja och riven ost.
5. Gratinera mitt i ugnen tills osttäcket är gyllenbrunt, 30-45 min.Ugn 175 grader


Gratäng med blomkål och skinka



2 dl grädde
1 dl creme fraiche
4 ägg
blomkål
rökt skinka i bit
riven ost
kryddor efter smak

Dela upp blomkålen i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Strimla skinkan och lägg på blomkålen.

Blanda ihop grädde, creme fraiche, ägg och kryddor och häll i ugnsformen. Täck med ost.

Gratinera mitt i ugnen i 200 grader ca 30 minuter.


Kasslerstroganoff

5-600 g kassler
1 msk smör
1 tsk Sambal Oelek
1 tsk paprikapulver
1 dl crème fraiche, ekologisk
1 dl vispgrädde
Salt
Peppar

Tärna kasslerskrivor och lägg i stekpannan.
Krydda med Sambal Oelek och paprika.

Slå över grädde och crème fraiche.
Låt anrättningen få en simmig konsistens.
Smaka av om det behöver kryddas mer.

Servera med färsk lättkokt broccoli och blomkål.


Ugnsstekt kotlett

Ett recept jag hittat på Allt om mat-sidan med LCHF-tema.



4 fläskkotletter med ben (går också bra med nötkött eller kyckling)
1 dl crème fraiche
1,5 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
0,5 dl soja, gärna japansk
1-2 pressade vitlöksklyftor för den som vill ha mer hetta


Lägg det råa köttet i ugnsfast form.

Vispa ihop de övriga ingredienserna och slå över köttet.

Stek i 60–75 minuter på 175 grader.

Servera med lättkokt blomkål och en sallad.


Tacogratäng

En mycket god LCHF-rätt som avnjutes bäst med en grönsallad. Jag har modifierat min systers recept på tacopaj, dvs utelämnat pajskalet.

500 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1 dl vatten

Stek och krydda. Låt vattnet koka in. Lägg i en ugnsform.

4 st hackade tomater
2 dl chili cremefraiche
4 msk majonäs
2 dl riven ost
salt och peppar

Blanda ihop allt och bred över köttfärsen. Toppa med lite riven ost.

Grädda i 15 minuter, 250 grader, mitt i ugnen.

Om du vill göra egen tacokrydda:
1,5 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver




Chokladmuffins

Ett recept jag hittat på lchfrecept.com



Portioner: ca 10 st

50 g smör
50 g 70% choklad
3 ägg (färska)
50 g (1 dl) hasselnötter


Gör så här


Hacka hasselnötterna.
Vispa ägggulorna poröst och länge.
Smält chokladen tillsammans med smör (i mikron, översmält inte då kan chokladen bränna sig, utan smält inte helt och rör det sista. Jag brukar även köra på tining).

Vispa äggvitorna väl och hårt för sig tills man kan vända på byttan.

Blanda äggulorna, hasselnötterna tillsammans med choklad- och smörblandningen.

Vänd sedan ned äggvitorna försiktigt i blandningen.

Häll upp smeten i myuffins/bull-formar med en sked.

Grädda i ugn cirka 20-25 minuter i 150 grader.

Servera med vispad grädde och kanske lite färska hallon.


Keso á la Malta

En LCHF-variant av Ris á la Malta

250 g keso (avrunnen)
1½ dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Vispa grädden. Blanda i vaniljsocker och väl avrunnen keso.

Servera med bär, sylt eller liknande

Du kan också blanda ner lite kokosflingor i rätten och dekorera med ströad kanel.


Äggmacka

1 skiva LCHF-bröd
1 kokt ägg
Citronmajonäs
Creme Fraiche
Salt
Bregott

Smöra brödet. Skiva ägget och lägg ovanpå. Salta lite.

Blanda citronmajonäs och creme fraiche (jag brukar ta ungefär lika stora delar). Klicka på äggmackan och servera


Brödkakor

Ett recept jag hittat på matklubben.se.

1 ägg
Salt
(Ev brödkryddor eller kanel)
1 msk rapsolja
2 msk grädde
2 ½ msk keso
1 ½ msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
1 msk solroskärnor
2 msk linfrön
2 msk cocos

Vispa samman ägg, salt och ev kryddor. I med olja och grädde och keso och vispa. Sedan i med fiberhusk och frön och rör om. Låt stå ett tag och svälla.

Bred sedan ut smeten på bakplåtspapper på plåt, till två rundlar. Man kan göra tunna plattor, eller aningens tjockare (åt tekakehållet).

Grädda i ca 10 minuter i 200 grader, strax nedanför mitten av ugnen.

Om man vill ha lite knaprigare bröd, grädda några minuter längre


Bröd med kokos

Ett recept som var med i första numret av LCHF-magasinet

0,5 msk fiberhusk
1 dl vatten
1,5 dl krossade linfrön
2 dl solroskärnor
2,5 dl riven kokos (ekologisk)
200 g finhackad mandel
4 ägg
2 msk cocosa eller 3 msk smör


Gör så här

Värm ugnen till 160 grader.
Blanda fiberhusk och vatten, låt svälla i 5 minuter.

Blanda i linfrön, solroskärnor, kokos och mandlar och rör om. Därefter tillsätts resten av ingredienserna.

Knåda degen och fyll en bakform, eller forma till ett runt bröd.

Grädda i cirka en timme nederst i ugnen.

Gott mer smör och ost på.


Tortilla

6-8 st. Per bröd ca 1,5 gr kolhydrater, beroende på storlek och tjocklek.
Recept som jag hittat i en bok om stenålderskost.

2,5 dl sojamjöl
½ tsk bakpulver
1 msk vispgrädde
1-1,5 dl vatten
1 msk olivolja
2 ägg
lite salt om så önskas

Värm ugnen till 175 grader.
Vispa först äggen. Tillsätt sedan grädde, olja, sojamjöl, bakpulver och en del av vattnet och vispa ihop. Tillsätt därefter mer vatten under fortsatt vispning till smeten är slät och har lämplig konsistens.
Bred ut ca 15 cm stora rundlar på en bakplåt med oljat  bakplåtspapper. Grädda 10-15 minuter.
Du kan också grädda dem i en stekpanna. Häll lite olja i stekpannan och använd en något tunnare smet.

Några tips:
Pröva att smaksätta smeten med tex mosade oliver eller någon örtkrydda.
De du gjort i ugnen passar bra till tex tacos.
De i stekpannan har jag gjort pizza på sedan. Funkar toppen.
De i stekpannan tror jag funkar som pannkakor också, men vispad grädde och sylt.


Hamburgerbröd

Detta receptet hittade jag i en söndagsbilaga.

6 ägg delade i vitor och gulor för sig
0,5 tsk salt
1 msk fiber husk
200 g naturell philadelphiaost
0,5 tsk bakpulver
6 msk krossade linfrön

Vispa äggvitorna riktigt hårda och torra. Börja med lägsta hastighet och öka farten efter hand så du låter äggen bli riktigt sega innan de vispas till hårt skum. (ca 5 min)

Fortsätt att vispa äggulorna fast i en annan bunke, nästan lika länge, tills smeten blivit ljust gul och riktigt fluffig.

Tillsätt philadelphiaost, fiber husk och salt i gulorna och vispa helt slätt. Vänd försiktigt ihop vitorna med ägg/ostsmeten. Vispa inte utan använd istället slickepott och vänd med stora rörelser.

Tillsätt linfrön och bakpulver och vänd ner försiktigt. Låt smeten vila 10 minuter så att fiber husken får svälla ordentligt.

Klicka ut åtta hamburgerbröd på ett bakplåtspapper och strö sesamfrön på fyra av dem.

Grädda 15 min i 200 grader eller tills ytan blivit gyllenbrun.

 

Variationer

Mackor:
Dofta över malda brödkryddor med te-silen.

Kex:
Stryk ut smeten tunt på bakplåtspapper. Strö över rikligt med frön och kryddor samt en aning flingsalt. Grädda 15-20 min och skär sedan lagom stora bitar. Stäng av ugnen , ställ tillbaka plåten men lämna luckan på glänt. Låt torka på eftervärme 45-60 min.

Fikabröd:
Klicka ut små rundlar och pudra över kanel.


LCHF-Bröd

Ett recept jag hittat på www.lchfrecept.com.



200 g (3dl) linfrö
50 g (1dl) sesamfrö
50 g (0,75dl) hasselnötter
50 g (0,75dl) mandel
50 g kruska kli, fiberex eller fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkryddor

Mixa allt till "mjöl"

Blanda sedan ihop:
50 g smält smör
1 dl creme fraiche
250 g keso
6 ägg

Gör så här
Mixa allan nötter och frön till "mjöl" i till exempel en mixer.

Blanda ihop allt och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, (jag tog lite solroskärnor på brödet).

Grädda i 60-80 min (beroende på ugn) i 175 grader. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna.

Skär i tunna skivor. Brödet går utmärkt att frysa tex 4 skivor per påse. Enkelt att ta ut på kvällen om man vill ha det till frukost.


Falsk fläskpannkaka

5 ägg
1 dl grädde, 40%
100 g riven ost, emmenthaler
100 g keso, avrunnen
2 paket stekfläsk eller bacon, finstrimlat
200 g vitkål, finstrimlad
50 g osockrad lingonsylt

Stek fläsk eller bacon.
Blanda ihop ägg, grädde, ost och keso.
Häll i det stekta fläsket eller baconet tillsammans med flottet ner i äggsmeten och rör om.
Grädda i en ugnspanna i 200 grader i ca 30 minuter tills pannakakan är gyllene. Höj gärna temperaturen till 250 grader de sista 5 minutrarna. Ugnstiden varierar beroendea av storlek på ugnskärlet. Jag gjorde min pannkaka i en tvålitersform.

Låt fläskpannkakan svalna en aning före servering.

För att fläskpannkakan ska bli mer autentisk kan du servera lite osockrad lingonsylt och finstrimlad vitkål. Jag blandade de båda till en lingonslaw.


Mina LCHF recept

Här kommer jag samla mina recept baserade på LCHF.

Nu är de inte mina recept i den bemärkelsen att det är jag som har komponerat dem, jag anger var jag hittat receptet när jag minns det. Men det är mina recept i den bemärkelsen att det är mat som jag tycker är gott och som jag vill dela med mig av samt lätt kunna komma åt själv. =)

Hoppas du hittar något som smakar.


RSS 2.0